13 Eylül 2010

Karadeniz'de Orman Katliamı

Ülkemizde Karadeniz denilince yeşilin ve mavinin tüm tonlarının uyum içinde bulunduğu bir yer akla gelir. Denizin dibinden başlayıp dağların doruklarına kadar uzanmış yeşil ormanlar... Gerçekten de kırsal kesimi doğayla iç içe geçmiştir şehir merkezlerinde yeşil alanlar giderek azalsa da.

Karadeniz'in en güzel yanlarından biri de kuşkusuz yaylalarıdır. Yaz aylarından hemen her yaylada şenlikle yapılır, insanlar eğlenir. Bunun dışında orda hayvancılık yapan ve yaşayan insanlar da vardır. Eğlenen, doğayla iç içe yaşam süren, hayvancılık yapan insanlar, yerli-yabancı turistler ile doğa düşmanlarını buluşturan bir yer yaylalar. Evet doğru okudunuz, "doğa düşmanları".

Açıklama yapmak yerine fotoğraflara bakmak lazım çünkü açıklaması zor bir olay.






Bu ağaçlar böyle neden bırakılmış olabilir ki? Hepimizin de bildiği gibi bu bir budama şekli değil, o halde nedir bu ağaçların sırrı? Rüzgar sert estiği zaman bu ağaçlar yontulmanın etkisiyle düşüyor ve bu iğrençliği yapan insanlar(?) tarafından alınıyor. Bu işi yapan insanlar o kadar rahatlar ki bu ağaçları yolun yakınındaki arzilerden seçip araçlarına vinç ile çekip götürüyorlar. Sonra nasıl mı görünüyor?


Sadece bununla mı bitiyor? Tabi ki hayır. Bu kökler de yakılıyor ve orda tekrar bir ağaç büyümesi engelleniyor.












Peki bu yapılanlar gizliden gizliye mi yapılıyor? Maalesef cevap hayır. Bu konuyla hangi kurum ilgilenmesi gerekiyorsa maalesef işini düzgün yapamıyor. Orman Bölge Müdürlüğü mü, çevre ve orman bakanlığı mı, valilik mi, belediye mi, kaymakamlık mı kimse yetki
li acilen bu konuda bir önlem almalı zira ormanlarımızın dayanacak gücü kalmadı. Bir şey çok diye bitmeyecek anlamına gelmez, eğer ormanlarımız bu hızla tahrip edilmeye devam ederse şu yukarıda gördüğünüz kadar yeşilliği bile çocuklarımıza bırakamayacağız.

Yöresel katliamın diğer yüzü de Hes katliamları. Karşı çıkanları gericilikle, ülkenin önünde olmakla suçlayanlar dağıttıkları rantın nelere sebep olduğunu umursamıy
orlar, yöre halkının da bunu umursamaması işin daha acı bir boyutu. İşte birkaç kare.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder