15 Ekim 2009

Trabzon Kavşak Problemleri-1

Merhabalar, öncelikle bu sayfayı hazırlama fikrinden dolayı arkadaşım Çetin'e teşekkür ederim. Çetin'in ve benim amacımız onun giriş yazısı " Merhaba" 'da belirttiği gibi hayatın içinde olan güzelliklerin, bozuklukların ve anlaşılmazlıkların eleştirisini yapmak ve ayrıca yaşamımızın kıyısında kalmış ilginç, uyarıcı ve çarpıcı nesnelere de değinmek olacaktır.

Gelelim bizim asıl konumuza.

Güzel şehrim Trabzon’un başı yıllardır trafik sorunuyla dertte. Dolmuşlar otomobillerden, plakaların birleştirilmesiyle, minibüslere çevrildi ve yarı yarıya azaltma yapıldı. Belki de araçlar sayıca azaldı ama beklenen olmadı. Belli semt dolmuşlarının güzergahları değiştirildi. Bununla beraber eski zamanlara göre yoğun trafiğin bulunduğu, bir zamanlar huni deliği gibi iş yapan zağnos köprüsü gibi yerler, artık biraz daha rahat. Trafik sorunu üzerine Trabzon için söylenecek, çözümü istenecek çok yer (kavşak, kaldırım, ara yollar vb.) var.


Ancak değinmeden geçemeyeceğim bir yer var ki senelerdir ben dahil birçok kişinin sıkıntı çektiği, trafiğin kilitlendiği, hayatın çekilmez olduğu ara yollardan biri. Valilik ile Trabzon Lisesi arasında İnönü Caddesi ile Kahraman Maraş Caddesini birbirlerine bağlayan refüjle ayrılmış çift yönlü bir yol. Maraş Caddesi’nden İnönü’ye doğru gelişte; İnönü tek yön olduğundan, sola devam edecek olan araç sürücüleri bu kavşağa geldiklerinde, herhangi bir trafik ışığı, tabela veya şerit çizgisi olmadığından, bazen düz gelip, dönmek için gelen araçları kolluyor ki bu sırada geldiği istikametin tersine gitmek isteyen araçlarla anlaşmazlık yaşayıp trafiğin tıkanmasına sebep oluyorlar. Bazen de hiç durmadan doğrudan sola kıvrılıp yollarına devam ediyorlar. Bu gibi durumların tehlikelerini söylemeye gerek bile yok.


On seneye yakın bir süredir araba kullanıyorum. Bu kavşağa her geldiğimde çözümün, normal gidiş-dönüş yönleri yerine tersinin daha kullanışlı olacağını düşünürüm. İnönü’de seyretmekte olan bir araç ters istikamete geçmek istediğinde, yayalar hariç, bir duraklamada bulunmayacak ve bu nedenle de trafikte bir duraklama olmayacaktır. Bunu yapmak için değiştirilecek tek şey her iki kavşak girişinde bulunan yol gösterme levhalarının yönleridir. Ek olarak insanları bu sıra dışılığa hazırlamak için, bir süreliğine, trafik memurları bu kavşaklarda görevlendirilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder